De ce un spectacol
de MAREA UNIRE?

„Patriotismul nu este numai iubirea pământului în care te-ai născut ci, mai ales, iubirea trecutului, fără de care nu există iubire de țară.”
Mihai Eminescu

 

În România ultimilor ani, ritmul de viață accelerat, grija zilei de mâine și un anumit grad de superficialitate au dus la deteriorarea unor segmente fundamentale în dezvoltarea și formarea românului adevărat.

Necunoașterea istoriei naționale, scăderea nivelului de cultură, dar mai ales indiferența față de valorile unanim recunoscute ale nației conduc cu siguranță la degradare socială și, în scurt timp, la pierderea identității naționale.

Se știe că există o legătură puternică între nivelul de încredere al individului în societate și nivelul de trai. Chiar dacă nu știm care este cauza și care este efectul, cert este că țările în care oamenii au încredere în societate au și un nivel de trai mai ridicat.

 

De aceea, prin arta spectacolului, folosind multiple mijloace de exprimare artistică, de la muzică și poezie la film și dans, și cu sprijinul unor artiști importanți se poate readuce în arealul social românesc patriotismul, care să poată fi însoțit de alte valori importante: implicarea socială, interesul pentru cultura românească, toleranța, reperele morale, aducând în fața publicului modele morale din istorie și cultură, oameni care s-au pus în slujba celorlalți sau care s-au sacrificat pentru țara lor.

Astfel, ajutați de eroii naționali pe care îi vom evoca în spectacolul nostru, putem să le arătăm copiilor ce înseamnă vitejia și dragostea de țară, respectul și spiritul civic. Faptele înaintașilor nu sunt numai modele de sacrificiu, de împlinire a datoriei față de țară și semeni, ci și de trezire a sentimentelor firești, de iubire față de aproape.

 

Adevărații români au datoria de a păstra și de a perpetua valorile românești, indiferent de ce natură ar fi ele: istorice, religioase, morale sau culturale.

Dragostea de țară este unul dintre cele mai nobile sentimente, păstrarea și cultivarea lui la tânăra generație este o datorie sfantă și obligatorie.

Spectacolul pe care îl vom realiza se constituie dintr-o suită de momente artistice, care vor sublinia importanța celor mai semnificative evenimente istorice, care au marcat evoluția actului istoric de unire a românilor, precum și personalitățile proeminente care s-au remarcat și care constituie repere de moralitate, curaj și devotament patriotic, pentru prosperitatea, independența și suveranitatea neamului românesc, devenind o veritabilă lecție de istorie. Vom trece de la Decebal la Ferdinand, parcurgând epocile și ajungând în contemporaneitate, și vom prezenta publicului valorile culturale unanim recunoscute ale fiecărei perioade.

Sub bagheta artistică a etnomuzicologului, realizatorului și producătorului de televiziune Elise Stan, spectacolul se dorește a fi o pledoarie în favoarea cunoașterii istoriei și a culturii neamului românesc.