Nicolae Furdui Iancu

„M-am alăturat cu drag proiectului „Toți K1 pentru România” fiindcă sunt convins că fiorul patriotic al cântecelor noastre trebuie dus mai departe. Eu le-am cântat așa cum le-am moștenit de la bunicii mei și le-am ținut vii în sufletele românilor. Generația de azi le-a preluat și le duce mai departe în ritmurile ei. Așa ele vor trăi și îi vor însufleți mai departe pe români.”

Marele artist este un adevărat simbol al folclorului românesc autentic, un om de o mare valoare artistică și sentimentală, un mesager al iubirii de neam, care transmite dragostea de țara prin cântecele sale.

Cântecele populare și istorice pe care Furdui Iancu le intrepreteaza sunt culese în principal din Țara Moților, dar și din tot Ardealul, zonă pe care o reprezintă.

Cu vocea sa puternică, minunat timbrată, artistul a cucerit o multitudine de fani și, totodată, prin repertoriul deosebit căruia îi sunt definitorii elementele spațiului mitic românesc, stările cu care țăranul român se confruntă și evenimentele importante din viață acestuia.

“De fiecare dată când interpretez orice cântec pe scenă, eu îl trăiesc, îl trăiesc în așa fel încât reușesc să-l și transmit. Numai dacă trăiești orice act scenic, în momentul în care îl treci prin filtrul tău și simți ceea ce cânți, poți transmite și publicului același sentiment."

Nicolae Furdui Iancu cântă despre eroii românilor, despre cei care au scris prin faptele lor istoria unei națiuni.

“Întotdeauna eu când cânt aceste cântece istorice, le cânt cu gândul că e o zi festivă, că e ziua noastră, a României, în orice zi le-aș cânta.”

Printre numeroasele premii și distincții obținute amintim: Crucea Natională Serviciul Credincios clasă a III-a, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația romanească și universală” și Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D-"Arta Spectacolului", „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujbă artei scenice și a spectacolului”.

“Cu o afinitate temperamentală pentru expresivitatea de factură lirică, în care elementul tradițional pregnant constituit și înveșmântarea melodică amplă se impun drept argumente esențiale ale exprimării, argumente raportate unui desen melodic simplu, cursiv, accesibil, solistul excelează pedalând singur pe o partitură scurtă, eliminând orice șarje artistice sau interpretare facilă, construindu-și o manieră proprie de interpretare, creionând precis un excelent stil“  Elize Stan.